2050 Yılına Gelindiğinde 740 Milyondan Fazla Genç Miyop Olacak

The Guardian’ın haberine göre, Çinli bilim adamlarının yaptığı geniş çaplı bir çalışmanın sonuçları British Journal of Ophthalmology’de yayınlandı. 2050 yılına kadar miyop çocuk ve ergenlerin sayısı 740 milyonu aşabilir: halihazırda dünya çapındaki çocuk ve ergenlerin üçte birinden fazlası miyopden muzdariptir.

Guangzhou’nın Sun Yat-sen Zhongshan Üniversitesi’nden uzmanlar tarafından yürütülen bir analize göre, miyopinin yaygınlığı 1990’dan bu yana önemli ölçüde arttı: 1990-2000’de miyopi, 2020-2023’e kadar çocukların ve ergenlerin %24’ünde kaydedildi; %36’ya yükseldi. Bilim insanları, 2050 yılına kadar 5 ila 19 yaş arası gençlerin yaklaşık %40’ında miyop tanısının konulacağını öngörüyor.

Bulgular, Avrupa, Amerika, Asya, Afrika ve Okyanusya dahil 50 ülkeden 5 milyondan fazla çocuk ve ergeni kapsayan 276 çalışmadan elde edilen verilere dayanıyor. Bu ülkelerde yaklaşık 2 milyon miyop vakası rapor edildi.

Ancak miyopi yaygınlığının kızlarda ve genç kadınlarda erkeklerden daha yüksek olması ve 13-19 yaş arası ergenlerde daha küçük çocuklara göre daha yüksek olması beklenmektedir. Araştırmacılar, cinsiyet farklılıklarının, kızların erkeklerden daha erken ergenliğe girmesi, açık havada daha az zaman geçirmesi, daha fazla okuması ve yakın mesafeden eğitim materyalleriyle daha fazla vakit geçirmesi gerçeğiyle açıklanabileceğini öne sürdü.

Ayrıca bilim insanları, koronavirüs pandemisinin durumu daha da kötüleştirdiğini, pandemi sırasında gençlerin bilgisayar ekranları ve gadget’ların önünde daha fazla zaman harcadıklarını da öne sürdüler.