Tıbbi turizm, hastaya ikamet ettiği ülkenin dışında tıbbi hizmet sağlama uygulaması olarak son yıllarda önemli ölçüde gelişmiştir. Birkaç yıldır kullanılan “tıbbi turizm” terimi, küreselleşme ve sağlık harcamalarındaki artışla yaygınlaşmıştır.
Tıbbi turizmin aktif bir şekilde gelişmesinin temel nedeni, tedavi maliyetindeki artış ve farklı ülkelerdeki maliyetlerinde önemli bir fark olmasıdır. Bu nedenle, belirli bir prosedürü kendi ülkelerinde ödeme fırsatı olmayan veya beklemek istemeyen hastalar, genellikle yurtdışında çok daha düşük bir fiyata ve gecikmeden uygun bir hizmet alabilirler. Ayrıca, tıbbi turizm hastaların sadece paradan ve zamandan tasarruf etmelerine değil, aynı zamanda ülkeyi ziyaret etmelerine de olanak tanır.
Hastaların tıbbi hizmetler için yurtdışına seyahat etmeden önce farklı yönleri göz önünde bulundurmaları gerekir.
Tıbbi seyahatte önceden planlama yapmak gerekir. Farklı bir dil, kültür ve çevreye sahip bir ülkeyi ziyaret ederler; seyahat ettikleri ülkenin sakinleri değildirler ve elbette giriş için ilgili belgeler gereklidir. Seyahatten önce hastanın başvurusuna, planlanan tedavinin süresini açıklayan seçilen tıbbi kurumun formu eşlik etmeli, gerekli tüm olanaklar ayarlanmalıdır.
Hastaların kendilerini güvende hissetmeleri için, seyahatin başlangıcından itibaren ulaşım, konaklama ve randevular dahil olmak üzere tüm hizmetler sağlanır. Ayrıca, aile üyeleri için planlar, yakınlardaki turistik yerler hakkında ayrıntılar ve menşe ülkeye dönüşte takip planları sağlanır.
Koordinatör uçak bileti, otel odası rezervasyonu yapar ve transfer sağlar. Hastanın yurtdışında kaldığı süre boyunca, koordinatör herhangi bir sorunu çözmeye yardımcı olan kişisel asistan, tercüman ve rehber olur.
Otel rezervasyonu, turistik ziyaretler, tercümanlık, hava veya kara ambulansı gibi hizmetler talep üzerine sağlanır. Beklenmeyen komplikasyonlar, uçuşlar veya hava ambulansı ile ilgili seyahat ihtiyaçlarını değiştirebilir.
Planlama, özellikle tıbbi tedavi için yurtdışına seyahat ederken en önemli kısımdır. Hastalar, tıbbi seyahatten ailelerinin veya yardımcılarının kısıtlanmadıklarını ve faydalanabilecekleri ek olanaklara sahip olduklarının bilincinde olmalıdır. Koordinatörler, seyahat sırasında tüm temel temas noktalarını, koordinasyonları ve iletişimleri denetleyerek mükemmel bir deneyim sunar. Hastalar, tıbbi seyahatte hizmeti bir bütün olarak kullanma hakkına sahip olmalıdır: eşitlik ve adalet ilkeleri çerçevesinde, hizmetlere eşit erişim; ırk, dil, din, cinsiyet, siyasi görüş, ekonomik ve sosyal statü ve farkındalıktan bağımsız olarak hizmetlerde eşitlik: her türlü hizmet ve fırsat hakkında bilgiye erişim hakkı.
Gulnar Asgarova
Operasyon Direktörü – Rhazes Global